Quantcast
Channel: پهره..وبلاگ فرهنگی هنری وادبی بلوچستان
Viewing all 719 articles
Browse latest View live

اجرای طرح واکسیناسیون فلج اطفال در ایرانشهر و دلگان آغاز شد

$
0
0

 

 

 اجرای طرح واکسیناسیون فلج اطفال در ایرانشهر و دلگان آغاز شد

ایرانشهر - مدیر شبکه بهداشت و درمان ایرانشهر گفت: اجرای طرح واکسیناسیون فلج اطفال زیر پنج سال شهرستان های ایرانشهر و دلگان از امروز آغاز شد.

'اکبر زرین' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: 289 گروه دو نفره تا 21 دی ماه سالجاری کار خوراندن قطره فلج اطفال را در این دو شهرستان برعهده دارند.

وی گفت: در این طرح 42 هزارو 753 کودک زیر پنج سال در مقابل فلج اطفال واکسینه می شوند.

مدیر شبکه بهداشت و درمان ایرانشهر اظهار داشت: سه بازرس و 26 کارشناس کار نظارت بر اجرای هرچه بهتر این طرح در سطح این دو شهرستان را را انجام می دهند.

وی گفت: طی 10 سال گذشته هیچ موردی از فلج اطفال در سطح شهرستان ایرانشهر گزارش نشده است.

وی از خانواده ها خواست برای هرچه بهتر اجرا کردن طرح واکسیناسیون فلج اطفال با ماموران شبکه بهداشت همکاری کنند


سیستان و بلوچستان مخاطره آمیزترین استان به لحاظ فلج اطفال است

$
0
0

 

 به سبب همجواری با افغانستان و پاکستان؛

سیستان و بلوچستان مخاطره آمیزترین استان به لحاظ فلج اطفال است

زاهدان- معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و رییس مرکز بهداشت سیستان و بلوچستان گفت: این استان به لحاظ همجواری با دو کشور افغانستان و پاکستان یکی از مخاطره آمیزترین استان های کشور به لحاظ ابتلای کودکان زیر پنج سال به بیماری فلج اطفال است.

دکتر 'محمد مهدی طباطبایی' روز شنبه در مراسم آغاز عملیات طرح ملی واکسیناسیون فلج اطفال افزود: بیش از یک دهه از آخرین مورد مشاهده شده از فلج اطفال در کشور می گذرد و خوشبختانه طی سالهای اخیر موردی از این بیماری گزارش نشده است.

وی بیان کرد: برنامه ریشه کنی فلج اطفال از سال 1988 در دنیا آغاز شد و در زمان آغاز اجرای این برنامه، بیماری فلج اطفال سالانه 350 هزار کودک زیر پنج سال در دنیا را فلج می کرد و اکنون به حدود 300 مورد ابتلا در سال رسیده که موفقیت بزرگی را رقم زده است.

او اظهار داشت: در زمان آغاز اجرای برنامه ریشه کنی فلج اطفال، در بیش از 125 کشور دنیا این بیماری به صورت بومی وجود داشت اما امروز بیماری فلج اطفال محدود به چهار کشور افغانستان، پاکستان، هند و نیجریه شده است.

وی افزود: پارسال 41 مورد ابتلا به بیماری فلج اطفال در دنیا مربوط به کشورهای افغانستان و پاکستان بوده که همسایگی سیستان و بلوچستان با دو کشور مذکور شرایط حساسی برای این استان رقم زده و کار را به مراتب برای متولیان بهداشتی منطقه دشوارتر کرده است.

طباطبایی بیان کرد: از زمان اجرای برنامه ریشه کنی فلج اطفال به مدت یک دهه موردی از این بیماری در کشور ایران مشاهده نشد اما در برخی کشورها علی رغم داشتن چند سال بدون موردی از ابتلا به فلج اطفال، دوباره گردش ابتلا آغاز شده است.

رییس مرکز بهداشت استان اظهار داشت: پارسال چند مورد از ابتلا به بیماری فلج اطفال در کشور چین مشاهده شد که پس از بررسی معلوم شد منشا آن کشور پاکستان بوده است و این خطر سیستان و بلوچستان را نیز به لحاظ همجواری با کشور پاکستان تهدید می کند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: برنامه واکسیناسیون فلج اطفال در سیستان و بلوچستان نیازمند یک نگاه ویژه است و انرژی مضاعفی را از دستاندرکاران خواهد گرفت.

به گزارش ایرنا، طرح سراسری واکسیناسیون فلج اطفال از روز شنبه به مدت پنج روز به اجرا در آمده است.

برداشت خرمای دیررس از نخلستان های ایرانشهر آغاز شد

$
0
0

 

 

برداشت خرمای دیررس از نخلستان های ایرانشهر آغاز شد

ایرانشهر - مدیر جهاد کشاورزی ایرانشهر گفت: برداشت خرمای دیر رس با نام 'هلیله' از نخلستانهای این شهرستان آغاز شد.

'مرتضی پیری' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این نوع از خرما در فصل زمستان همچنان بر نخل های منطقه خودنمایی می کند.

وی گفت: 200 هکتار از مجموع پنج هزار هکتار نخیلات شهرستان ایرانشهر به کشت خرمای هلیله اختصاص دارد.

پیری اظهار داشت: آب و هوای مساعد ایرانشهر در زمستان موجب شده است تا برخی از میوه های نیمه گرمسیری از جمله خرما در هوای سرد در این شهرستان برداشت شود.

وی گفت: نخلکاران در ایرانشهر بیش از 60 رقم خرما تولید می کنند که برداشت نوع تاز خوری آن از تیرماه آغاز می شود.

مدیرجهاد کشاورزی ایرانشهر اظهار داشت: این در حالی است که خرمای 'هلیله' به دلیل دیر رس بودن محصول آن، در زمستان برداشت می شود.

پیری گفت: 'مضافتی، ربی، سنگ شکن، شکری و هلیله' از معروفترین ارقام تولیدی خرما در نخلستان های شهرستان ایرانشهر است.

وی افزود: سالانه بیش از 30 هزار تن انواع خرما از نخلستان های ایرانشهر برداشت و به بازارهای مصرف داخل و خارج از کشور عرضه می شود.

مدیرجهاد کشاورزی ایرانشهر بیان کرد: افزون بر دو هزار نفر در این شهرستان در زمینه تولید خرما اشتغال دارند.

1200 گونه گیاهی در سیستان و بلوچستان وجود دارد

$
0
0

 
 
رئیس اداره جنگل‌کاری منابع طبیعی سیستان و بلوچستان:
1200 گونه گیاهی در سیستان و بلوچستان وجود دارد

خبرگزاری فارس: رئیس اداره جنگل‌کاری اداره کل منابع طبیعی سیستان و بلوچستان گفت: یک‌هزار و 200 گونه گیاهی در سیستان و بلوچستان وجود دارد که 170 گونه ارزش دارویی و صنعتی دارند.

احمد میرشکاری امروز در گفت‌و‌گوی اختصاصی با خبرنگار فارس در زاهدان اظهار داشت: از مهم‌ترین گیاهان دارویی که در سال گذشته برداشت شده، شیره گیاه آنغوزه است.

وی افزود: این شیره آنغوزه از ارتفاعات تفتان و کوه بیرک برداشت شده است.
رئیس اداره جنگل‌کاری منابع طبیعی سیستان و بلوچستان ادامه داد: مهم‌ترین گونه صنعتی که هم‌اکنون در حال بهره‌برداری است، گونه چش‌چگرد است.
وی ادامه داد: از لحاظ رویشگاه اقلیمی جنگل‌های استان را می‌توان به دو ناحیه جنگل‌های خلیج عمانی و جنگل‌های ایران تورانی تقسیم کرد.
میرشکار افزود: از مهم‌ترین گونه‌های جنگلی خلیج عمانی، می‌توان به کهور ایرانی، پیر، کنار، چش، گز روغن، دازو ... اشاره کرد.
وی گفت: بخشی از شهرستان ایرانشهر، سراوان و شهرستان‌های دلگان، سرباز، نیکشهر، چابهار و کنارک شامل این ناحیه می‌شوند.
میرشکار بیان داشت: از مهم‌ترین گونه‌های جنگلی ایران تورانی، بنه، بادام، گزشاهی و ... است که این ناحیه شامل دشت سیستان، زاهدان، خاش و بخشی از شهرستان‌های سراوان و ایرانشهر می‌شود.
وی افزود: از مهم‌ترین نواحی جنگلی استان می‌توان به ارتفاعات کوه تفتان در شهرستان خاش، کوه بیرک در شهرستان سراوان و کوه بزمان در شهرستان ایرانشهر اشاره کرد.
وی ادامه داد: علاوه بر آن جنگل‌های کهور ایرانی منطقه جلگه چاه هاشم شهرستان ایرانشهر- جنگل‌های چش و کهور در منطقه دشتیاری و پیرسهراب از مناطق زیبا و دیدنی در سیستان و بلوچستان است.
میرشکار تصریح کرد: از جمله گونه‌های نادر و منحصربفرد مانند گونه ماندابی می‌توان در بندر گواتر چابهار و گونه گز روغن یا گازرخ در منطقه نیکشهر اشاره کرد.

مرز پیشین به عنوان مرز بین‌المللی فعال می‌شود

$
0
0

خبرگزاری فارس: مرز پیشین به عنوان مرز بین‌المللی فعال می‌شود

مدیر کل حمل و نقل سیستان و بلوچستان:
مرز پیشین به عنوان مرز بین‌المللی فعال می‌شود

خبرگزاری فارس: مدیر کل حمل و نقل سیستان و بلوچستان گفت: اقدامات لازم برای بین‌المللی شدن مرز پیشین در حال انجام است.

به گزارش خبرگزاری فارس از زاهدان، علیرضا مجرد ظهر امروز در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران اظهار داشت: اگر پایانه پیشین فعال شود ما به بندر کراچی متصل می‌شویم که آن نیز یکی از نقاط مهم اقتصادی کشور افغانستان است و ظرفیت‌های خاص خود را دارد.
وی افزود: تحقق این امر علاوه بر اینکه برای ما اهمیت دارد خود تجاری افغانی نیز منتظر اجرایی شدن این مهم هستند.

وی ضمن تشریح عملکرد اداره کل حمل و نقل و پایانه‌های سیستان و بلوچستان اظهار داشت: این اداره کل در سال گذشته در راستای ایجاد اشتغال بیش از هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است و امسال نیز دو هزار و 200 نفر سهم ایجاد اشتغال دارد که تاکنون 1200 شغل ایجاد کرده است.
مجرد بیان داشت: سیستان و بلوچستان از نظر طول راه‌ها بعد از استانهای فارس و خراسان رضوی سومین حوزه را به خود اختصاص داده و 11 پاسگاه پلیس راه در طول محورها کار نظارت بر حمل و نقل جاده‌ای را انجام می‌دهند.

مدیر کل حمل و نقل سیستان و بلوچستان اضافه کرد: برای کاهش میزان تصادفات جاده‌ای 250 مدرسه‌ای که در حاشیه راه‌ها بودند آموزش‌های لازم را فرا گرفته و نکات ایمنی برایشان تشریح شده است.
وی ادامه داد: هم اکنون در سیستان و بلوچستان دو پایانه مرزی، یک پایانه بندری و 9 مجتمع خدماتی رفاهی فعالیت می‌کنند.
مجرد تصریح کرد: در این استان هم اکنون 10 هزار ناوگان حمل و نقل عمومی با 13 هزار و 710 نفر راننده حرفه‌ای وجود دارد.
مدیر کل حمل و نقل سیستان و بلوچستان با اشاره به برنامه‌های در دستور کار این اداره کل اظهار داشت: پیگیری و ساخت بهره‌برداری از ۳ پاسگاه پلیس راه، پیگیری ساخت پایانه بار و مسافر در شهرستان‌های زابل و ایرانشهر، بهره‌برداری سالن مسافربری میلک، راه‌اندازی مراکز امداد خودرویی در تعدادی از شهرستان‌ها از جمله اقداماتی است که در دستور کار این اداره کل قرار دارد.
وی افزود: یکی از مباحثی که در سفرهای استانی هیئت دولت پیگیر بودیم موضوع مرز پیشین بود که کارشناسان وزارتخانه ها در ماه گذشته از مرز پیشین بازدید کردند و مقرر شد این مرز به عنوان مرز بین‌المللی فعال شود.
مجرد بیان داشت: میزان جابه‌جایی کالا در سطح استان در مقایسه با پایان برنامه سوم و چهارم رشد 81 درصدی را نشان می‌دهد.
وی افزود:‌ میزان جابه‌جایی مسافر در پایان برنامه سوم حدود 6 میلیون نفر مسافر و در پایان برنامه چهارم به 9 میلیون نفر رسیده که رشدی معادل 43 درصد داشته است.
وی با اشاره به تعداد ناوگان حمل و نقل عمومی بیان داشت: در پایان برنامه سوم تعداد ناوگان حمل و نقل عمومی 5 هزار 347 دستگاه بوده که در پایان برنامه چهارم به 12 هزار 126 دستگاه رسیده است.
این آمار نیز رشد بیش از دو برابر را نشان می‌هد.
مجرد تصریح کرد: متوسط عمر ناوگان باری در پایان برنامه سوم 15.77 سال بوده که در پایان برنامه چهارم 9.8 سال رسیده است، یعنی 7 سال کاهش عمر ناوگان باری را داشته‌ایم.

معرفی کتاب: از سقوط مالی تا رکود اقتصادی

$
0
0

از سقوط مالی تا رکود اقتصادی

ریشه‌های بحران بزرگ مالی

جووانی اریگی، جوزف استیگلیتز، جان بلامی‌فاستر،

والدن بللو، ویلیام تب، بِوِرلی سیلور، اسلاوُی ژیژک،

فرد مگداف، امانوئل والرشتاین و دیوید هاروی

گردآوری و ترجمه: پرویز صداقت

نشر پژواک

۶۵۰۰ تومان

مقدمه کتاب:

1

آلن گرینسپن، رئیس پیشین فدرال رزرو، در مورد بحران مالی 2008 گفته بود، از آن رخ‌دادهایی است که ممکن است هر صدسال یک‌بار رخ دهد. از سوی دیگر، نظریه‌پردازانی چون جووانی اریگی و امانوئل والرشتاین، آن را از بارزترین نشانه‌های گذار از قرنی طولانی به قرنی دیگر می‌دانند: انتقال در چرخه‌ی سیستمی انباشت سرمایه و حرکت به دورانی که پایان هژمونی امریکا است.

از اعلام رسمی «پایان تاریخ» در پی فروپاشی اردوگاه شوروی، اکنون بیش از دو دهه می‌گذرد. اما طی دو دهه‌ای که از پایان تاریخ گذشته، به گمان اسلاوُی ژیژک، دوبار رسماً شاهد مرگ این ایده بوده‌ایم: نخست، در تراژدی یازده سپتامبر و دوم در مضحکه‌ی بحران بزرگ مالی؛ مضحکه‌ای که حتی می‌تواند وحشتناک‌تر از تراژدی نخست باشد. هرچند، بی‌گمان نشانه‌های بسیاری به نفع پایان تاریخ وجود دارد؛ اما نه پایانی خوش با پیروزی ایدئولوژی نولیبرالی.

اگر تاریخ را چنان که امروز هست، چنان که امروز زندگی می‌کنیم، و چنان که قرن‌هاست خوانده‌ایم و طعم زهرناکش را چشیده‌ایم، توالی فاجعه‌های بی‌بازگشت ببینیم، یا «کشتارگاه آرزوهای انسانی»، بی‌گمان تاریخ همچنان ادامه دارد.

امروز، جهانْ چهره‌ای دیگر به خود گرفته است. از سرزمین موعودی که نولیبرالیسم در فردای فروپاشی اردوگاه شوروی وعده کرده بود تنها بوی مشمئزکننده‌ی بیکاری و بحران و خون و باروت برمی‌خیزد. نظامی که از دهه‌ی 1970 در تلاش برای برون‌رفت از رکود به ایدئولوژی و سیاست‌های نولیبرالی تمسک جست و اقتصاد را به حال خود رها کرد تا عرصه‌ی جولان سرمایه‌های سوداگرانه شود، بر تفاوت‌های طبقاتی درون جامعه‌ی خود افزود و با تحدیدِ تقاضای مؤثر رکود اقتصادی خود را هرچه شدیدتر کرد.

کم‌وبیش تمامی کشورهای پیشرفته‌ی سرمایه‌داری طی سه دهه‌ی اخیر با روندی پیوسته کاهش رشد اقتصادی را به موازات افزایش نابرابری‌های اجتماعی تجربه کردند. روسیه و کشورهای اقماری‌اش، با اصلاحات شوک‌درمانی، مسیر کالایی‌شدن همه چیز را برگزیدند که پی‌آمد آن شکل‌گیری و تحکیم الیگارشی‌های مالی بود و همزمان با آن تضعیف هرچه‌بیشتر جامعه‌ی نوپای مدنی.

اغلب کشورهای درحال‌توسعه، در حصارِ اجماع واشینگتنی، مسیر تعدیل ساختاری را پی‌گرفتند که تفاوت‌های طبقاتی را تشدید کرد، از آهنگ رشد اقتصادی کاست و بر پیچیدگی بحران‌هایشان افزود. چین، که به اتکای مزیت‌های نسبی‌اش مسیر رشد سرمایه‌داری را دنبال کرد، در عمل، خلاف آنچه نولیبرالیسم توصیه می‌کرد، صرفاً به اتکای دولتی متمرکز توانست گذار به اقتصاد سرمایه‌داری را سامان دهد، ولی همین گذار چنان بر شکاف‌های طبقاتی و جغرافیایی در جامعه افزود که بسیاری بر این باورند که سرانجام یا باید مسیر دیگری را برگزیند و یا در برابر بحران‌های فزاینده‌ی اجتماعی ـ سیاسی کمر خم کند.

دست‌کم از 1980 بدین سو، دستان نامرئی بازار «مرئی» شده است، اما آشکارترین حاصل آن کاهش رشد اقتصادی جهان طی سه دهه‌ی متوالی، بوده است. به‌وضوح می‌بینیم که بنیادگرایی بازارِ ناب پی‌آمدی نداشته، مگر کاهش رشد اقتصادی، افزایش شکاف طبقاتی و تشدید توالی مکرر حباب و شکستن حباب در بازارهای مالی.

باری، دستاوردهای دورانی که «پایان تاریخ» تلقی می‌شد در ایالات متحده به صورت بحرانی فراگیر ظهور کرده، در روسیه به شکل حاکمیت الیگارشی‌های مالی ـ مافیایی درآمده، در چین در جامه‌ی نوعی سرمایه‌داری بی‌رحم و غیردمکراتیک ظاهر شده، و در بیشتر کشورهای درحال توسعه به شکل انواع بیماری‌های مزمن اقتصادی و اجتماعی تجلی یافته است.

اکنون که پیامدهای کالایی کردن حیات اقتصادی و اجتماعی به‌وضوح در برابر دیدگان ما قرار گرفته است، از این فرصت برخورداریم که درباره‌ی نظام بازار با تأمّل بیشتر بیندیشیم. از آن جمله، اندیشیدن درباره‌ی ریشه‌ها و پی‌آمدهای بحران بزرگ مالی فرصتی برای ارزیابی «نظام بازار واقعاً موجود» است.

مدافعان نظام بازار نیز باید از این فرصت بهره ببرند تا جزمیات ایدئولوژیک خویش را ترک کنند و درباره‌ی بحران‌های بازار و کالایی شدن مناسبات اجتماعی، باورهای سنتی‌شان را کنار بگذارند. اگرچه به نظر می‌رسد پارانویای شیاطینِ آن سوی «پرده‌ی آهنین» پیوسته بر ذهن‌شان سنگینی می‌کند. بهشتی که دست نامرئی بازار وعده می‌کرد و جهنمی که حاصل فرمان‌برداری دولت مداخله‌گر در سازوکار بازار است، چنان مالیخولیای ذهن آنان شده که همواره در حال بازسازی همان نظام اسطوره‌ایِ اهورایی ـ اهریمنی، هربار گیرم با دشمنانی جدید، هستند.

از فردای جنگ سرد و از بامدادِ «پایان تاریخ»، اندیشه‌ی مدافع نظام بازار کوشید در قلمروهای دانشگاهی و روشنفکری و سیاست گذاری به موقعیتی هژمونیک دست یابد. تا حد زیادی نیز در شکل دهی به این موقعیت توفیق داشت؛ اما نه کاملاً. «دانش‌آموختگان» دست‌پرورده‌‌شان هم با غروری کودکانه درس‌نامه‌های‌شان را تکرار می‌کنند و خواهان سرکوب بی‌صدای صداهای مخالف‌خوان هستند.

هم در عرصه‌ی دانشگاهی، هم در جامعه‌ی روشنفکری و هم در حوزه‌ی سیاست‌گذاری، اما، کم‌وبیش بودند فضاهایی که از گزندِ هژمونی نولیبرال در امان ماندند، فضاهای مقاومت در برابر گفتمان قدرت‌مدارِ هژمونی نولیبرال. چرا که هر جا که قدرت هست، مقاومت هم هست. مجموعه مقالاتی که در این کتاب گردآمده‌ است، از این سنّت برخاسته است، از سنّت مقاومت در برابر قدرت و پایداری در برابر هژمونی.

۲

در این مقالات، با دیدگاه‌هایی متفاوت، تلاش شده تبیینی از بحران مالی سال‌های اخیر و وضع کنونی اقتصاد جهان ارائه شود. برای ارائه‌ی تصویری از سقوط مالی 2008 به خواننده، آغازگر مقالات، گزارشی تحلیلی ـ توصیفی از وضعیت وال‌استریت در مقطع سقوط مالی، ریشه‌های بحران و پی‌آمدهای آن است. در ادامه، طی چند بخش مستقل، تحلیل‌های دگراندیشانه از علل، زمینه‌ها و پی‌آمدهای بحران ارائه می‌شود.

نخستین بخش به صاحبانِ دیدگاه مکتب تحلیل سیستم‌های جهانی اختصاص دارد. دلیل این کار، نگرش تاریخی ـ سیستمی این دیدگاه در ارائه‌ی تصویری تاریخی از بحران‌های سرمایه‌داری و چرخه‌های بلندمدتی است که طی چند «قرن طولانی» از سرگذرانده است.

در بخش بعد، تحلیل دیوید هاروی از بحران اقتصاد جهانی ارائه شده است. دیوید هاروی در تحلیل ریشه‌های بحران تا حدودی متاثر از دیدگاه‌های اریگی در زمینه‌ی چرخه‌های بلندمدت هژمونیک در تاریخ سرمایه‌داری و دلایل رشد بخش مالی در این زمینه است؛ اما، ویژگی‌های خوانشِ هاروی از سرمایه‌ی مارکس و جامعیت نگرش او، به عنوان یک جغرافی‌دان، نظریه‌پرداز اجتماعی و متخصص اقتصاد سیاسی، تحلیل وی را از اهمیت خاصی برخوردار ساخته است.

بخش سوم این سلسله مقالات، دیدگاه‌‌هایی از مکتب مانتلی ریوِیو در تحلیل بحران اقتصاد جهانی است. منظور از مکتب مانتلی ریویو دیدگاه‌های آن دسته از نویسندگان ثابت این ماهنامه است که اساساً متاثر از تحلیل پل سوییزی و پل باران و هری مگداف از سرمایه‌ی انحصاری پیشرفته، گرایشِ رکودی حاکم بر آن و سلطه‌ی سرمایه‌ی مالی به تبیین بحران کنونی دست زده‌اند.

در بخش بعدی، دیدگاه‌های اقتصاددانان نوکینزی و پساکینزی ارائه شده است. در مقایسه با بخش‌های پیشین، این دیدگاه اساساً به لزوم اصلاحات سوسیال دموکراتیک در چارچوب نظام سرمایه‌داری باور دارد. اما طی سه دهه‌ی اخیر و در پی تحکیم هرچه بیشتر ایدئولوژی نولیبرالی و سیاست‌های اقتصادی برخاسته از آن و محسوس‌ شدن پی‌آمدهای آن بر زندگی اقتصادی و اجتماعی جهانیان، شاهد گرایشی روزافزون در صاحبان این دیدگاه به لزوم اصلاحات ساختاری‌تر در نظام سرمایه‌داری بوده‌ایم. چنان که در موردی حتی شاهد حضور استیگلیتز، قائم‌مقام پیشین بانک جهانی، در «مجمع اجتماعیِ جهانی» در سال 2004 بوده‌ایم.

در بخش دیگر این سلسله مقالات، دیدگاه اسلاوُی ژیژک، فیلسوف، نظریه‌پرداز و منتقد اجتماعی، در تحلیل بحران مالی جهانی بازخوانی شده است. پایان‌بخش این مجموعه مقالات نیز مقاله‌ای از انور شیخ، اقتصاددانِ دگراندیش پاکستانی ـ امریکایی است. انتشار مستقل دیدگاه انور شیخ با توجه به ویژگی‌های متمایز نگاه تحلیلی وی به بحران کنونی صورت پذیرفته است.

پرویز صداقت

تیرماه 1390

فهرست مطالب کتاب:

مقدمه

اینجا نیویورک است؛ اما وال‌استریت پیدا نیست / والدن بِللو

بحران از دیدگاه مکتب سیستم جهانی

پایان قرن طولانی بیستم / جووانی اریگی و بِوِرلی سیلور

نگاه بلندمدت به رکود در اقتصاد جهانی / امانوئل والرشتاین

ما کجا ایستاده­ایم؟ / امانوئل والرشتاین

بحران ساختاری در اقتصاد جهانی: به کجا می‌رویم؟ / امانوئل والرشتاین

جنگ ارزی؟ آری / امانوئل والرشتاین

بحران از دیدگاه دیوید هاروی

رمزوراز سرمایه و بحران کنونی / دیوید هاروی

بحران از دیدگاه مکتب مانتلی‌ریویو

چهار بحران نظام معاصر سرمایه‌داری جهانی / ویلیام ک. تب

مالی‌گرایی سرمایه و بحران / جان بلامی‌فاستر

سرمایه‌ی انحصاری ـ مالی و بحران / گفت‌وگو با جان بلامی فاستر

بحران از دیدگاه ‌نوکینزی‌ها

اقتصاد را نجات دهیم، نه وال‌استریت را / جوزف استیگلیتز

بازگشت پیروزمندانه‌ی جان مینارد کینز / جوزف استیگلیتز

چرا بدبینم؟ / جوزف استیگلیتز

سقوط آزاد / جوزف استیگلیتز

صفر بزرگ: دستاورد نخستین دهه‌ی هزاره‌ی نو / پل کروگمن

بحران از دیدگاه اسلاوُی ژیژک

نه، دست به کاری نزن، چیزی بگو

بحران از دیدگاه انور شیخ

نخستین رکود بزرگ قرن بیست و یکم

متن پشت جلد کتاب:

در نخستین بخش کتاب از زبان نویسنده می‌خوانیم که وقتی پس از وقوع بحران بزرگ مالی می‌خواست وارد نیویورک شود مأمور مهاجرت که فهمیده بود او اقتصاد سیاسی درس می‌دهد خطاب به وی گفته بود: «خُب، حدس می‌زنم شماها الان باید در همه‌ی کتاب‌های درسی‌تان تجدیدنظر کنید.»

این کتاب به همین سنّت پای‌بند است: سنّت بازنگری در اندیشه‌های استقراریافته، مقاومت در برابر قدرت و پایداری در برابر هژمونی.

در این کتاب، با نظرگاه‌هایی متنوع، تلاش شده تبیینی از بحران مالی امروز جهان و پی‌آمدهای اقتصادی ـ سیاسی آن ارائه شود. از این رو، پس از توصیفی از چگونگی وقوع بحران مالی، طی چند بخش مستقل، تحلیل‌های دگراندیشانه از علل، زمینه‌ها و پی‌آمدهای بحران ارائه می‌شود.

دیوید هاروی، جووانی اریگی، امانوئل والرشتاین، اسلاوُی ژیژک، جوزف استیگلیتز، و دیگر نویسندگانِ مجموعه مقالات این کتاب هریک امروز از زمره‌ی مهم‌ترین نظریه‌پردازان منتقد در عرصه‌ی جهانی به شمار می‌روند.

http://koukh1.blogfa.com/post-100.aspx

سیستان و بلوچستان قطب صنعتی می شود

$
0
0

یعقوبی:

سیستان و بلوچستان قطب صنعتی می شود

زاهدان - خبرگزاری مهر: مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی سیستان و بلوچستان گفت: چنانچه پیشنهادهای ارسالی این دستگاه به مجلس شورای اسلامی اجرایی شود این استان به قطب صنعتی مبدل می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد یعقوبی اظهار داشت: پیشنهادهای مذکور، در خصوص واحدهای تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی سیستان و بلوچستان است.

وی گفت: حذف قانون شعاع 30 کیلومتری برای استان به عنوان یکی از موثرترین مشوق های سرمایه گذاری محسوب می شود.

وی افزود: اعطای 10سال معافیت مالیاتی به میزان 100درصد برای واحدهای تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی مستقر در زاهدان، و 15 الی 20 سال ویژه سایر شهرک های صنعتی استان برای کلیه واحدهای از زمان بهره برداری از دیگر پیشنهاد ها به شمار می رود.

رئیس هیئت مدیره شرکت شهرک های صنعتی سیستان و بلوچستان بیان داشت: کاهش کارمزد تسهیلات پرداختی به واحد های صنعتی استان به میزان حداقل 50 درصد و پرداخت آن توسط دولت و افزایش دوره بازپرداخت تسهیلات اعطا شده نیز پیشنهاد شد که مکاتبات در این خصوص با دستگاه های اجرایی مرتبط در حال انجام است.

وی گفت: پرداخت حق بیمه سهم کارفرما توسط دولت به مدت حداقل پنج سال برای کلیه واحد های صنعتی استان از زمان بهره برداری نیز از راهکارهای موثر برای تقویت بخش صنعت استان است.

وی افزود: کاهش سود بازرگانی و عوارض گمرکی، کاهش حق انشعاب آب و برق حداقل به میزان 50 درصد، به کارگیری فارغ التحصیلان دانشگاهی در واحد های صنعتی مستقر در شهرک ها و نواحی صنعتی و پرداخت حداقل 50 درصد حقوق آنها توسط دولت و مابقی توسط واحدهای تولید حداقل به مدت یکسال نیز از جمله راهکارهای پیشنهاد شده محسوب می شود.

یعقوبی اظهار داشت: سرمایه گذاری دولت از محل فروش کارخانجات مشمول اصل 44 به میزان 100 درصد و واگذاری آن پس از بهره برداری به بخش خصوصی و معافیت استان های کمتر توسعه یافته براساس مفاد بند الف ماده سه قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم در اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی نیز موارد موثری است که توصیه شده است.

نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان

$
0
0

 

 امروزه سرطان اکثر جوامع بشری را گریبان گیر کرده است ولی این نکته را نباید فراموش
کرد که با تغذیه می توان از بسیاری از این بیماری ها جلوگیری کرد.
به گزارش آریا، امروزه سرطان بعد از بیماری های قلبی و عروقی به عنوان مهمترین عامل مرگ و میر در کشورهای دنیا مطرح است و در دهه های آینده اولین عامل مرگ و میر به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد بود .یک سوم از کل سرطان های دنیا با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و نکشیدن سیگار قابل پیشگیری است. ارتباط بروز سرطان با مصرف برخی مواد غذایی به عنوان عوامل پیشگیری کننده یا بازدارنده بیانگر نقش کلیدی تغذیه در ایجاد و یا پیشگری از ایجاد سرطان است. عوامل تغذیه ای که سبب پیشگیری از سرطان می شوند:

آنتی اکسیدان ها: این مواد گروهی از ترکیبات در غذاها هستند که رادیکال های آزاد رادر بدن از بین می برند یا مانع از شکل گیری آنها می شوند. رادیکال های آزاد عامل ایجاد سرطان است ،گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند که می تواند رادیکال های آزاد (که عامل ایجاد سرطان و بسیاری از بیماری های دیگر است) را در بدن از بین ببرند و یا مانع از شکل گیری آنها شوند. مهمترین آنتی اکسیدان های بدن ویتامین هایA ،E ، C، کاروتنوئیدها ،سلنیوم،روی ،منیزیوم و لیوپن هستند.
برخی منابع غنی از ویتامین:C مرکبات،فلفل سبز، توت فرنگی، گوجه فرنگی و بروکلی.
منابع غذایی غنی از ویتامین: E ذرت، مغزها،زیتون،سبزی های برگ دار و سبز،روغن گیاهی و سبوس گندم.
منابع غذایی کاروتنوئیدها(که پیش ساز ویتامینA هستند): میوه های نارنجی رنگ، کدو حلوایی،طالبی، سبزی های سبز تیره،کلم پیچ، اسفناج، ذرتف تخم مرغ،مرکبات،گوجه فرنگی،گریپ فروت و هندوانه.
منابع غذایی سلنیوم: مغزها، ماهی و سایر غذاهای دریایی،قلوه، جگر و مخمرها.
میوه ها و سبزی ها: احتمال بروز برخی از سرطان ها در افرادی که روزانه میوه و سبزی مصرف می کنند کمتر است .برای پیشگیری از سرطان و سایر بیماری های مزمن روزانه حداقل 5 واحد از میوه ها و سبزی های متنوع مصرف کنید.
فیبرهای غذایی: میوه ها و سبزی ها حاوی فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر با کاهش بروز سرطان ارتباط دارد.
اسید فولیک: حبوبات، اسفناج و مرکبات با کاهش انواع سرطان ها ثابت شده است.
ویتامینD و کلسیم: افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم با کاهش احتمال ابتلا به برخی سرطان ها ارتباط دارد.
عوامل تغذیه ای که احتمال بروز سرطان را افزایش می دهند عبارتند از:
چربی ها: غذاهای پرچرب و مواد غذایی سرخ شده ،ابتلا به انواع سرطان را بالا می برد. اسیدهای چرب ترانس و اشباع ( در کیک، کلوچه و کراکر، غذاهای
حیوانی، مارگارین،روغن سرخ شده ،چیپس و ...) خطرناک ترین چربی ها هستند . بنابراین سعی کنید چربی مورد نیاز خود را از مواد غذایی مانند بادام زمینی، ماهی، غذاهای دریایی، روغن کانولا و روغن های گیاهی مایع مثل روغن کنجد، مغزها و روغن زیتون تامین کنید.
نمک: زیاده روی در مصرف نمک با افزایش احتمال بروز برخی سرطان ها همراه است.
مواد غذایی آلوده به آفلاتوکسین: مصرف غلات،حبوبات،مغزهای آلوده به آفلاتوکسین(سموم تولید شده از کپک در این مواد غذایی) موجب بروز سرطان می شود.
گوشت: زیاده روی در مصرف گوشت ای فراوری شده با افزایش احتمال روز سرطان ارتباط دارد.
روش های نامناسب تهیه و طبخ مواد غذایی: مانند پخت گوشت در حرارت بالا، فرآوری گوشت ،دودی کردن،نمک سود کردن، اضافه کردن مواد شیمیایی و نگهدارنده به گوشت ( در تولید سوسیس،کالباس و هات داگ) و کنسرو کردن گوشت سبب تولید ترکیبات سرطان زا می شود.
چند توصیه ساده و کلی برای پیشگیری از سرطان
1- غذاها را به شکل سالم تهیه ،نگهداری و مصرف کنید:
- غذاهای فاسد شدنی را در یخچال نگهداری نمایید.
- غذاهای نیم سوخته و سوخته (کباب و جوجه کباب سوخته، ته دیگ سوخته، پیاز داغ سوخته، سیب زمینی سرخ کرده سوخته و...) مصرف نکنید.
- از مصرف غذای پخته شده که مدت زیاد مانده باشد خودداری کنید .
- برای حفظ خواص ویتامین های موجود در میوه ها و سبزی ها ،آنها را در یخچال نگهداری نمایید.
- انواع گوشت را به طور کامل بپزید.
- روش های صحیح پخت مثل بخار پز و پختن ملایم را جایگزین سرخ کردن عمیق ،سوزاندن و پخت طولانی مدت،نمایید.
2- غذاهای کم چرب ،کم شیرین و کم نمک (شیر، ماست و پنیر کم چرب و دوغ کم نمک) استفاده کنید.
- مصرف غذاهای چرب به ویژه با منشا حیوانی را محدود کنید.
- از روغن های گیاهی در حد کم و به مقدار نیاز روزانه استفاده کنید و از سوزاندن روغن ها جلوگیری نمایید.
- مصرف غذاهای پرنمک و نمک سفره را محدود کنید.مقار نمک را در تهیه غذا کاهش دهید و در عوض از انواع ادویه ها و چاشنی های گیاهی برای طعم دار کردن غذاها استفاده کنید.
- مصرف قند و شکر تصفیه شده را کاهش دهید.
- مصرف غذاهای آماده و کنسرو شده را کاهش دهید.
3- انواع غذاهای گیاهی را در برنامه غذایی روزانه خود جای دهید:
- در طول روز انواع میوه،آب میوه طبیعی و سبزی مصرف کنید.
- غلات و دانه های کامل (سبوس دار ) را مصرف کنید.
- مصرف گوشت های قرمز را کم کنید و از مصرف گوشت های فرآوری شده اجتناب کنید.
- از مغزها و حبوبات که حاوی فیبر بالایی هستند بیشتر استفاده کنید.
4- وزن خود را ثابت نگه دارید و فعالیت بدنی منظم داشته باشید:
- روزانه حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط برای همه افراد توصیه می شود، 60 دقیقه ورزش برای پیشگیری از افزایش وزن بالغین و 90دقیقه برای پیشگیری مجدد وزن در افرادی که موفق به کاهش وزن شده اند توصیه می شود.
- یک ساعت پیاده روی سبک در روز می تواند در پیشگیری بسیاری از رطان ها موثر باشد.
- از اضافه وزن و لاغری مفرط پرهیز کنید.


ایرانشهر زیستگاه گربه شنی

$
0
0

 

ایرانشهر زیستگاه گربه شنی

به نقل از محمد انور هاشم زهی رئیس اداره حفاظت محیط زیست ایرانشهر:برای دومین بار فیلمبرداری ازگونه نادر گربه شنی در شهرستان ایرانشهر صورت گرفت

طی بازدید از زیستگاه گربه شنی که به همراه کارشناسان دفاتر حیات وحش و زیستگاههای سازمان حفاظت محیط زیست در دی ماه90در منطقه دشت سمسور صورت گرفت سه قلاده گربه شنی در سه موقعیت جغرافیایی متفاوت مشاهده شد.

مامورین محیط زیست اداره حفاظت محیط زیست ایرانشهر برای دومین بارموفق به فیلمبرداری از یک قلاده گربه شنی شدند .پس ازانجام بیومتری و فیلمبرداری، حیوان رهاسازی شد. لازم به ذکر است نتایج بیومتری به شرح ذیل می باشد

طول دم:29 سانتی متر، طول سر و تنه:48 سانتی متر، طول پا:11سانتی متر، ارتفاع:25 سانتی متر

اگر چه پیش از این گمان میرفت که این گونه در زیستگاههای شرق کشور ازبین رفته باشد اما با تصویر برداریهای صورت گرفته اخیر حضور این گونه در منطقه به اثبات رسیده است. لازم به ذکر است که یکی از فیلمهای اخذ شده در فروردین ماه 89 در کارگاه تخصصی مدیریت گربه سانان که در آذر ماه سال جاری در دانشگاه محیط زیست برگزار شده بود، ارائه شد

متاسفانه مشکلی که حیات این گربه کمیاب،نادر و زیبا را تهدید می کند وجود تله های مخصوص شکار هوبره،بوته کنی،قطع درختچه های بیابانی،تخریب مراتع وچرای بیش از حد دام ها می باشد

گربه شنی گربه‌سان کوچکی است در زبان بلوچی گیابان گربگ نامیده می شود. در مناطق شن‌زار بیابانی آفریقای شمالی،عربستان، آسیای مرکزی، ایران و پاکستان زندگی می کند.زیرگونه ای که در ایران زیست می کند.گربه شنی کمی از گربه‌های خانگی بزرگتر است، سری پهن، گوش بزرگ و دست و پای کوتاه دارد و در کف پنجه‌ها موهای بلند قهوه‌ای یا سیاه دارد که پینه ها را می پوشاند و آن‌ها را از گرمای شدید کویر حفظ می‌کند و با پراکندن وزن بدن موجب می‌شود تا به‌خوبی بر روی شن‌های روان حرکت کنند. رنگ موهای پشت زرد، و با نوارها و خال‌های نسبتا تیره، ولی زیر بدن سفید می‌باشد. شنوایی فوق العاده قوی دارند که حتی امواج ماورای صوت ناشی از حرکت جانوران در زیرزمین را هم دریافت می‌کند.طول سر و تنه به‌طور میانگین ۵۰ سانتی‌متر و دم ۲۸ سانتی‌متر است. ارتفاع بدن در ناحیه شانه ۲۴ تا ۳۰ سانتیمتر و میانگین وزنش ۲٫۷ کیلوگرم است

تولید مثل

فصل تولید مثل در زمستان، طول دوران بارداری ۶۳ روز و تعداد بچه‌ها ۲ تا ۴ است. در هنگام تولد ۲۵۰ گرم وزن دارند. چشم‌ها پس از ۲ هفته باز می‌شود و توله‌ها تا ۴ ماهگی وابسته به مادرند و در یک سالگی بالغ می‌شوند. وزن بچه گربه‌ها ظرف سه هفته دو برابر و تا هفته ششم سه برابر می شود

پراکنش

این گربه بیشتر مناطق استپی و بیابانی را برای زیست انتخاب می‌کند. این گربه در ایران در پارک ملی کویر، مناطق جنوبی کویر لوت در استان کرمان، محدوده دو شاخ در منطقه حفاظت شده توران در استان سمنان، پناهگاه حیات وحش بختگان، منطقه حفاظت شده بهرام گور و منطقه شکار ممنوع دره باغ بوانات در فارس، غرب پناهگاه حیات وحش عباس‌آباد و منطقه حفاظت شده موته در اصفهان زیست می کند، دشت ترکمن صحرا و نواحی شمالی خراسان رضوی دیده شده‌است. پراکنش جهانی هم شامل شمال آفریقا، عربستان تا ترکمنستان می‌شود.

رفتار

درباره رفتار این گربه اطلاعات ناچیزی در دست است. عمدتاً شبگرد است و روزها در لانه خود که به طور عمودی بر زمین حفر کرده یا زیر بوته‌ها و شکاف سنگ‌ها استراحت می‌کند، با آنکه روی زمین فعالیت می‌کند اما به خوبی می تواند از درخت بالا رود. پس از غروب به شکار جوندگان، مارمولک ها،پرنده ها و حشرات می‌رود. البته خوراک اصلی وی جوندگان کوچک همچون جربیل، پامسواکی و هامستراست. جز در هنگام جفت‌گیری تنها زندگی می‌کند.با توجه به اینکه تمام آب مورد نیاز بدن خود را از غذایش به دست می‌آورد از منابع آبی دوری می‌گزیند. انسان، پرندگان شکاری، گرگ‌ها و مارها دشمنان طبیعی اویند. محیط زیست سیستان و بلوچستان

ایرانشهری‌ها در زمستان خرما برداشت می‌کنند

$
0
0

ایرانشهری‌ها در زمستان خرما برداشت می‌کنند
جام جم آنلاین: آب و هوای مساعد ایرانشهر در فصل زمستان باعث شده تا برخی از میوه های نیمه گرمسیری از جمله خرما در فصل زمستان در این شهرستان برداشت شود.

مدیر جهاد کشاورزی ایرانشهر سطح نخیلات این شهرستان را بیش از پنج هزار هکتار عنوان کرد که 200 هکتار آن به کشت خرمای هلیله اختصاص دارد.

آقای پیری افزود: سالانه بیش از 30 هزار تن انواع خرما از نخیلات شهرستان ایرانشهر برداشت و علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی به خارج از کشور نیز صادر می‌شود.

در شهرستان ایرانشهر بیش از 60 رقم خرما برداشت می شود که مهمترین آنها مضافتی ، ربی، سنگ شکن، شکری و هلیله است.

بیش از دو هزار نفر در شهرستان ایرانشهر در زمینه تولید خرما مشغول به کار هستند.

تولید 110 هزار تن موز در سیستان و بلوچستان

$
0
0

تولید 110 هزار تن موز در سیستان و بلوچستان
جام جم آنلاین: استاندار سیستان و بلوچستان گفت: سیستان و بلوچستان تنها تولیدکننده موز در کشور است و پیش‌بینی شده، برای سال جاری بیش از 110 هزار تن موز در استان تولید کنیم.

مهندس علی‌محمد آزاد، در گفت‌وگو با ایسنا افزود: طی ماههای دی و بهمن سال گذشته، تولید 600 هزار تن هندوانه خارج از فصل در استان را شاهد بودیم.

وی با اشاره به تولید بیش از 90 درصد تن‌ماهیهای موجود در کشور در سیستان و بلوچستان، افزود: در بحث آبزی‌پروری در سیستان و بلوچستان چرخه کاملی از صید و صیادی و لنج‌سازی تا فرآوری آبزیان را شاهد هستیم.

آزاد به تامین بخشی از نیازهای کشور به فرآورده‌های گوشتی در سیستان و بلوچستان، اشاره کرد و گفت: در سال گذشته 43 تا 45 هزار تن گوشت قرمز تولید استان در سطح کشور توزیع شده است.

استاندار سیستان و بلوچستان همچنین این استان را اولین تولیدکننده خرما در سطح کشور معرفی و میزان تولید این محصول در سطح استان را، 1700 تن اعلام کرد.

آزاد همچنین از افزایش ظرفیت اسکله‌های بندر چابهار به 9 میلیون تن خبر داد و افزود: یکی از امکانات بالقوه، دسترسی به اقیانوس از طریق بندر چابهار است که کمک مناسبی برای بحث ترانزیت و درآمدزایی برای کشور و استان است.

80 کیلومتر لوله گذاری گاز شهری در زاهدان انجام شد

$
0
0

آزاد خبر داد:

80 کیلومتر لوله گذاری گاز شهری در زاهدان انجام شد

زاهدان - خبرگزاری مهر: استاندار سیستان و بلوچستان گفت: 80 کیلومتر لوله گذاری از 300 کیلومتر فاز نخست خطوط اصلی گاز شهری زاهدان انجام شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی محمد آزاد ظهر یکشنبه در بازدید از خط تغذیه 24 و 20 اینچ گاز شهری زاهدان اظهار داشت: برای پوشش 100 درصدی زاهدان نیاز به یک هزار و 200 کیلومتر لوله گذاری است.

وی اظهار امیدواری کرد که با تلاش های صورت گرفته تا دو سال آینده تمام خطوط انتقال گاز در زاهدان لوله گذاری و طرح مورد بهره برداری مردم قرار بگیرد.

وی گفت: تاکنون برای اجرای خطوط لوله گذاری در شهرهای سیستان و بلوچستان 800 میلیارد ریال هزینه شده که این امر در کنار صرف هزینه 17 هزار میلیارد ریالی دولت برای انتقال گاز به استان است.

وی افزود: همچنین پیش بینی می شود برای اجرای کلیه خطوط انتقال گاز درون شهری در شهرهای سیستان و بلوچستان 15 هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز باشد.

استاندار سیستان و بلوچستان از روند شتابان گازرسانی به مردم استان خبر داد و بیان داشت: سه شهر ایرانشهر، بمپور و دلگان تا اوایل سال آینده به طور کامل از نعمت گاز طبیعی برخوردار می شوند.

وی گفت: گازرسانی در سطح استان سیستان و بلوچستان، با اجرای خط هفتم سراسری به طول 907 کیلومتر و قطر 56 اینچ از عسلویه به ایرانشهر پایان یافت و نام ایرانشهر را به عنوان نخستین شهرستان داری گاز ثبت کرد.

وی افزود: برای گازرسانی به ایرانشهر نیاز به اجرای 350 کیلومتر شبکه گذاری است که تاکنون 300 کیلومتر از آن اجرا و تا پایان امسال نیز شبکه گذاری در کل این شهر به اتمام می رسد.

آزاد با بیان اینکه هم اکنون در ایرانشهر یک ایستگاه CGS(برون شهری) به ظرفیت روزانه یک میلیون و 200 هزار متر مکعب و 9 ایستگاه TBS(درون شهری) فعال است، اظهار داشت: اکنون 150 کیلومتر خط انتقال گاز در این شهر تزریق گاز شده و دو هزار و 500 مشترک نیز از نعمت گاز برخوردار شده اند.

وی اظهار امیدواری کرد که تا پایان امسال تعداد مشترکان گاز شهری در ایرانشهر به پنج هزار مشترک برسد.

وی گفت: برای گازرسانی به شهرک صنعتی ایرانشهر نیز نیاز به اجرای یک ایستگاه TBS(درون شهری) با ظرفیت 10 هزار متر مکعب در ساعت است که هم اکنون شبکه گذاری این پروژه در حال اجراست و این طرح نیز تا پایان امسال به اتمام می رسد.

استاندار سیستان و بلوچستان بیان داشت: برای گازرسانی به نیروگاه بخار ایرانشهر که نیاز به حدود 300 هزار متر مکعب گاز در ساعت دارد، در حال حاضر هفت کیلومتر شبکه گذاری اجرا شده و پنج کیلومتر باقیمانده نیز تا پایان امسال اجرا و تزریق شروع خواهد شد.

وی در خصوص گازرسانی به سایر شهرهای استان گفت: اکنون عملیات گازرسانی به شهرهای خاش، زاهدان، زابل در دست اجراست.

وی افزود: همچنین بازاریابی مصارف، نقشه برداری، نقشه کشی و طراحی شبکه های فشار قوی و ضعیف، جهت گازرسانی به شهرهای چابهار و کنارک به اتمام رسیده و برای گازرسانی به شهر نیکشهر نیز اجرای مراحل مذکور 90 درصد پیشرفت داشته است.

آزاد اظهار داشت: مشاوران انجام مطالعات بازاریابی مصارف، نقشه برداری، نقشه کشی و طراحی شبکه های فشار قوی و ضعیف شهرهای سراوان، سیب و سوران، فنوچ، بزمان، مهرستان (زابلی)، هیدوج، میرجاوه، سرباط، پیشین، زهک، محمدآباد، اریعی و... نیز انتخاب شده و در حال فعالیتند.

قانون اساسی جدید مجارستان و حقوق از دست‌رفته زنان

$
0
0

سوده راد

سوده راد - در اولین روزهای سال نو در اروپا، مجارستان شاهد اعتراض‌های گسترده‌ و راهپیمایی‌ ده‌ها هزارنفر علیه اجرای قانون اساسی جدید این کشور بود.

دولت جدید مجارستان در حالی قانون اساسی جدید را جشن می‌گیرد که اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا و سازمان‌های بین‌المللی چون عفو بین‌الملل، تغییرات قانون اساسی و تغییر نام کشور از "جمهوری مجارستان" به "مجارستان" را به شدت محکوم کرده‌اند. در میان قوانین جدید، ممنوعیت کامل پایان دادن داوطلبانه به بارداری و محدود کردن امکان ازدواج به ازدواج بین یک زوج متشکل از یک زن و یک مرد، در کنار قانونی که اجازه می‌دهد بی‌خانمان‌ها زندانی شوند خشم فعالان حقوق بشر، کنشگران برابری جنسیتی و دگرباشان را برانگیخته است.

اعتراض‌های گسترده کنشگران برابری جنسیتی
انجمن‌ها و گروه‌های کنشگر برابری جنسیتی چون "لابی زنان مجار" و "انجمن نوآوری" در طول ماه‌های گذشته به‌ویژه به مفادی از قانون که در آن زنان از حقوق جنسی خود در مالکیت بدن خویش محروم می‌شوند و نیز نبود آزادی اعلام گرایش جنسی زنان و مردان دگرباش اعتراض کردند. آن‌ها طی نامه‌ سرگشاده‌ای که به رئیس جمهور مجارستان ارسال شد، مراتب نگرانی خود را نه تنها بابت "محدودیت در پایان دادن داوطلبانه به بارداری"، بلکه درمورد محدودیت‌هایی که ممکن است در آینده برای پیشگیری از بارداری زنان جاری شود، ابراز داشتند. تا پیش از اجرایی شدن این قانون، زنان باردار می‌توانستند تا پیش از پایان هفته دوازدهم بارداری، با استفاده از خدمات پزشکی قانونی به بارداری خود پایان دهند.با توجه به اینکه نرخ رشد جمعیت در مجارستان منفی است، یکی از مباحث مطرح شده از سوی گروه‌ها کنش‌گر و پژوهش‌گران بررسی رابطه قانون پایان دادن داوطلبانه به بارداری و رشد جمعیت بوده‌است.
گروه‌های کنشگر برابری جنسیتی طی نامه‌ سرگشاده‌ای که به رئیس جمهور مجارستان ارسال شد، مراتب نگرانی خود را نه تنها بابت "محدودیت در پایان دادن داوطلبانه به بارداری"، بلکه درمورد محدودیت‌هایی که ممکن است در آینده برای پیشگیری از بارداری زنان جاری شود، ابراز داشتند
آن‌ها همچنین یادآوری کردند، قانونی که ازدواج همجنسگرایان را به رسمیت نشناسد، نه تنها قائل به آزادی گرایش جنسی انسان نیست، بلکه در رشد جامعه با درک نادرستی از مفاهیم جنس و جنسیت که پایه و اساس انواع تبعیض‌های جنسیتی است، تأثیر به سزایی دارد. به عقیده آنها در چنین جامعه‌ای امکان مبارزه با خشونت‌‌هایی که بر دگرباشان روا داشته می‌شود از قانون و جامعه گرفته می‌شود.
با اینکه این اعتراض‌ها همچنان ادامه دارد، بسیاری از صاحب‌نظران معتقدند که اعتراض‌ها کار به جایی نخواهد برد و دولت مجارستان به اجرایی کردن آنچه اصلاحات می‌نامد، ادامه خواهد داد. مجارستان، ایرلند، ایسلند، ایرلند شمالی، انگلستان، اندورا و فنلاند تنها کشورهای اروپایی هستند که برای پایان دادن داوطلبانه به بارداری محدودیت‌هایی اعمال می‌کنند و در عمل انجام آن را تنها بنا به خواست زن باردار غیر قانونی می‌دانند.

پایان دادن داوطلبانه به بارداری، موافقت‌ها و مخالفت‌ها

تخمین زده می‌شود که در سال حدود ۴۲ میلیون زن باردار به بارداری خود خاتمه می‌دهند. ۸۳ درصد این شمار در کشورهای در حال توسعه و ۱۷ درصد در کشورهای توسعه یافته انجام می‌شود. سازمان جهانی بهداشت در مورد خطرات بهداشتی و مرگ و میر زنانی که در شرایط غیر قانونی و پنهانی به بارداری ناخواسته خود پایان می‌دهند هشدار می‌دهد.
به‌طور کلی موضع‌گیری در این مورد به جهان‌بینی فردی و گروهی بستگی دارد و می‌تواند ناشی از عواملی چون دین، آیین یا فرهنگ فرد یا گروه، محیط و شرایط زندگی فردی و اجتماعی و... باشد. در مقابل افراد و گروه‌ها و قوانینی که مالکیت زن بر بدن خویش و به تبع آن پایان دادن داوطلبانه به بارداری را جزو حقوق اساسی بشر می‌دانند، امروزه حتی در کشورهایی که حق زن برای انتخاب ادامه یا خاتمه بارداری را به رسمیت شناخته شده است نیز گروه‌ها و انجمن‌هایی برای غیر قانونی کردن آن فعالیت می‌کنند. آن‌ها آغاز زندگی انسان را از لحظه‌ای که تخمک بارور می‌شود تا بعد‌تر به رویان و جنین تبدیل شود به رسمیت می‌شناسند و مرگ رویان را، مرگ یک انسان و عوامل آن را قاتل می‌نامند. این تفکر تا آنجا پیش می‌رود که در برخی موارد از توقف بارداری‌های حاصل از تجاوزهای جنسی یا تجاوز به محارم نیز جلوگیری می‌کند.
گروه‌ها و کنشگران برابری جنسیتی و تنظیم خانواده همواره بر این نکته تأکید کرده‌اند که پایان دادن داوطلبانه به بارداری یک روش پیشگیری از بارداری نیست و نباید به آن به عنوان راه حلی برای جلوگیری از بارداری نگاه کرد.
مجارستان صدودهمین کشور پهناور دنیاست که در اروپای مرکزی واقع شده وبا جمعیتی نزدیک به ۱۰ میلیون نفر، هشتاد و چهارمین کشور پرجمعیت دنیاست. براساس آمارگیری و سرشماری سال ۲۰۱۱، نرخ رشد جمعیت در این کشور منفی است و به منفی ۱۷ درصد می‌رسد. ویکتور اربان، نخست‌وزیر دولت محافظه‌کار مجارستان در تلاشی ۱۸ ماهه برای آنچه اصلاحات قانون اساسی کشور نامیده شده است با پشتیبانی دوسوم نمایندگان مجلس توانست بالاخره اصلاحات را از اول ژانویه ۲۰۱۲ در مجارستان اجرایی اعلام کند. این اصلاحاتی است که به نظر می‌رسد خطری بزرگ برای مردم سالاری این کشور شرق اروپا باشد.
بر اساس اصلاحات جدید با اینکه قانون انتخابات جدید حق رأی را به مجارستانی‌های ساکن خارج از کشور می‌دهد، شمار نمایندگان مجلس از ۳۸۶ به ۱۹۹ نفر کاهش داده‌ شده است و احزاب کوچک‌تر امکان حضور در مجلس را ندارند.
افزایش طول دوره خدمت در مشاغل مهم دولتی قضایی، اقتصادی، ارتش و پلیس به ۹ تا ۱۲سال، موجب می‌شود قدرت محافظه‌کاران عمیق و ریشه‌دار شود. نرخ ثابت ۱۶ درصدی مالیات بر درآمد و ۲۵ تا ۲۷ درصدی مالیات بر ارزش افزوده، همچنین افزایش قدرت و دخالت دولت در امور بانک مرکزی از مجموعه قوانین اقتصادی جدید به شمار می‌آید. تنها رادیوی اپوزیسیون تعطیل خواهد شد و کلیه رسانه‌ها در یک مجموعه ادغام و توسط دولت مدیریت خواهند شد.
در همین زمینه:
عکس از:

http://radiozamaneh.com/society/women/2012/01/08/9820

۵ غذایی که ترسناک هستند اما مضر نیستند

$
0
0

 

  ۵ غذایی که ترسناک هستند اما مضر نیستند

 

ریدرز دایجست/ ترجمه فرهیختگان: همه ما آنقدر مطالعه داریم و  آنقدر مطلب درمورد سلامت بدن‌مان خوانده‌ایم که دیگر چشم‌بسته می‌توانیم بگوییم چه  غذاهایی برای بدن مضر هستند و چه غذاهایی برای بدن ما مفید. حالا می‌خواهیم شما را  با بعد تازه‌ای آشنا کنیم. در یکی از تازه‌ترین نتایج محققان لیستی از غذاهایی  ترسناک و خطرناک منتشر شده که آنقدر‌ها هم مضر نیستند. در این مطلب به‌طور کامل  برای شما شرح داده‌ایم که این لیست از چه مواد غذایی تشکیل شده‌اند و چرا صفت  مضربودن از روی آن برداشته شده و خیال شما برای مصرف این مواد غذایی راحت  می‌شود.

 

۵ غذایی که ترسناک هستند اما مضر نیستند

 

 

چربی
بدن انسان طوری طراحی شده که عاشق چربی باشد آن هم تنها به خاطر اینکه مغز انسان به چربی احتیاج دارد. اما باید همیشه مراقب بود و بتوان چربی خوب را از چربی مضر تشخیص داد و از صدمه‌زدن به بدن‌مان جلوگیری کنیم. باید بدانیم که درصد زیاد مغز از چربی تشکیل شده و این چربی به طور غشا مانند، در اطراف سلول‌های مغز و اعصاب شکل گرفته که باعث بالارفتن سرعت دستور‌ دادن مغز به نواحی مختلف بدن می‌شود. به نظر غیرقابل‌باور است اما چربی تنها ماده‌ای مغذی است که می‌تواند از مغز محافظت کند و عملکرد آن را بالا ببرد. داشتن یک رژیم کم‌چرب یا حتی بدتر بدون چربی، ‌بزرگ‌ترین خیانت و بلایی است که شما می‌توانید با دست خودتان به سر مغزتان بیاورید. بیشتر از هر چیزی مغز احتیاج به امگا۳ دارد، این ماده به مغز کمک می‌کند که مغز را توسعه دهد، از سلول‌های حساس مغز مراقبت کند و به فعال شدن سلول‌ها برای ارائه سیگنال‌های ارتباطی موثر باشد و حتی می‌تواند در رشد سلول‌های جدید تاثیرگذار باشد. مطالعات نشان می‌دهد مغز بدن احتیاج زیادی به امگا۳ دارد و فقدان این ماده غذایی در طول زمان می‌تواند منجر به ابتلا به آلزایمر و بیماری‌های مغزی شود. متاسفانه بسیاری از مردم از این اطلاعات باخبر نیستند و درصد زیادی از آنها دست به گرفتن رژیم‌های غذایی نامناسب می‌زنند. اگر می‌خواهید از مغزتان در برابر گذر زمان مراقبت کنید، بهتر است چربی مفید را از همین امروز در رژیم غذایی‌تان بگنجانید.  


  

شکر
از زمانی که بچه بودیم تا به همین امروز از خوردن شکر زیاد محروم بودیم و هستیم. اما حالا با نکته جدیدی می‌خواهیم آشنا شویم. بسیار شنیده‌ایم که گفته‌اند استفاده از شکر واقعی خیلی بهتر از استفاده از شکر مصنوعی است. خوردن شیرین‌کنند‌ه‌های مصنوعی می‌تواند توانایی بدن را برای ایستادگی در مقابل کالری اضافه از بین ببرد. در عین حال باید بگوییم استفاده از قند‌های مصنوعی می‌تواند شما را برای خوردن دوباره آشنا کند. برای مثال باید بگوییم خوردن یک نوشابه رژیمی بدون قند، می‌تواند معده شما را برای خوردن شیرینی آماده کند. اما در مقابل اگر شما مواد غذایی را مصرف کنید که قند طبیعی در آن وجود دارد، به‌طور ناخودآگاه بدن شما در برابر مواد غذایی دیگر گارد می‌گیرد و شما به همین راحتی دیگر توان خوردن هیچ‌چیز دیگری را تا چند ساعت نخواهید داشت. چیزی که در بدن شما اتفاق می‌افتد به همین سادگی است. در بدن شما انسولین ترشح می‌شود و جلوی اشتهای شما را می‌گیرد. به همین خاطر است که نباید قند و شکر را هم همانند چربی از رژیم غذایی روزانه‌مان حذف کرد.

طعم‌دهنده‌های مصنوعی
هم طعم‌دهنده‌های طبیعی و هم طعم‌دهنده‌های مصنوعی، هر دو در آزمایشگاه‌های مخصوص تولید می‌شوند. اما یک تفاوت بزرگ دارند، طعم‌دهنده‌های طبیعی از یک منبع طبیعی جدا می‌شود و این در حالی است که طعم‌دهنده‌های مصنوعی چنین پروسه‌ای را طی نمی‌کنند. با این حال نمی‌توان به‌طور یقین گفت طعم‌دهنده‌های طبیعی از نوع مصنوعی آن سالم‌تر هستند. به گزارش ساینتیفیک امریکن عطر و طعم طبیعی نارگیل از نارگیل واقعی گرفته نمی‌شود، بلکه آن را از درختی در مالزی تهیه می‌کنند. اینطور که پوست درختی را در مالزی می‌کنند و استخراج می‌کنند و طی مراحلی، آن را تبدیل به طعم‌دهنده نارگیل می‌کنند. باید این نکته را اعتراف کنیم که تا زمانی که می‌شود از طریق راه‌های ساده‌تری به طعم‌دهنده دست پیدا کرد، چه اصراری بر ورژن اصل و طبیعی آن است؟ می‌توان از راه‌های ساده‌تری در یک آزمایشگاه به هزاران طعم‌دهنده مصنوعی دست پیدا کرد و بسیاری از مواقع تشخیص دادن به طور کامل غیرقابل‌انجام است. خب به نظر شما طعم‌دهنده مصنوعی توت‌فرنگی چطور تهیه می‌شود؟ از یک نوع باکتری؟ هر چه که باشد، به نظر خوشمزه می‌آید!
  

 

پنیر فرآوری‌شده
با توجه به مقاله‌ای که در مجله دیسکاوری در مورد برخی از مراحل فرآوری شدن پنیر به چاپ رسید، بسیاری از افراد همان موقع تصمیم گرفتند که از پنیر‌های واقعی استفاده کنند. آیا تا به حال زمانی که در فروشگاه هستید و قصد خرید پنیر را دارید، روی بسته‌بندی و قسمت اطلاعات آن توجه کرده‌اید؟ اگر اینطور است؛ آیا روی آنها کلمه آنزیم‌های طبیعی را دیده‌اید؟ این آنزیم‌های طبیعی بیشتر برای درست کردن مایه ماست مورد استفاده قرار می‌گیرد که به‌طور مستقیم از معده گوساله تهیه می‌شود! مایه پنیر باعث به‌وجود آمدن مایه‌ای به نام کازئین می‌شود. کازئین در شیر‌های فله‌ای وجود دارد و به‌طور طبیعی باعث به‌وجود آمدن باکتری می‌شود. با تمام این حرف‌ها زمانی که پنیر با همین پروسه تولید می‌شود، با این فرآیند کازئین طی یک مرحله ذوب می‌شود (دانشمندان کشف کرده‌اند که چطور با معکوس کردن بخشی از این روند، سیترات سدیم را اضافه کنند.) در این مرحله با فرآوری شدن پنیر، باکتری به طور کامل حذف می‌شود و در نتیجه ما با یک پنیر فرآوری شده مواجه می‌شویم که به‌طور کامل خالی از هرگونه باکتری است. 
  

 

غذاهای ماکروویوی
ماکروویو معجزه دهه ۸۰، یکی از وسایلی است که در عصر تکنولوژی به کمک بشر آمده و او را برای رویارویی با مشکلات آماده کرده است. اما در همان ابتدای ظهور این وسیله، طبق معمول همه بهانه سر دادند و از ضرر‌هایی حرف زدند که ممکن بود با پختن غذا توسط ماکروویو به بدن انسان برسد. اما در مقابل تمام ضرر‌هایی که ممکن است از جانب ماکروویو به بدن ما وارد شود، محققان به این نتیجه رسیده‌اند که کلم بروکلی در ماکروویو می‌تواند تا ۸۰ درصد از ویتامین C را در خودش نگه دارد و این در حالی است که در پخت معمولی سبزیجات در آب روی شعله، این میزان تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می‌کند. زمانی که تصمیم می‌گیرید سبزیجات خود را به وسیله ماکروویو آماده کنید، در یک چشم به‌هم‌زدن تمام مواد مغذی را در آن ذخیره می‌کنید و به بدنتان می‌رسانید. هر چند این مطالعات به اثبات رسیده‌اند، اما بهتر است حتی‌الامکان از درست کردن پاپ‌کورن در ماکروویو خودداری کنید چراکه این نظریه هم به اثبات رسیده که وجود پوشش در مواد غذایی داخل ماکروویو می‌تواند تا میزان زیادی سرطان‌زا باشد و سلول‌های سرطانی را برای رشد کردن تحریک کند. به همان سبزیجات قانع شوید و تمام ویتامین‌های موردنیاز بدن‌تان را اینگونه نامین کنید. 

http://www.farheekhtegan.ir/content/view/35185/80/

دادشاه‌: شهید و قهرمان‌ ملی‌ بلوچ

$
0
0

دادشاه‌: شهید و قهرمان‌ ملی‌ بلوچ

دکتر محمد حسن حسین بُر

دادشاه‌ در ناحیه‌ی‌ کوهستانی‌ اهوران‌ در مرکز بلوچستان‌ که‌ خود در آنجا روستایی‌ زمیندار کوچکی‌ بود در اوایل‌ سالهای‌ 1950 پرچم‌ طغیان‌ برافراشت‌. گزارش‌های‌ مردمی‌ علت‌ شورش‌ او را تعدی‌ و دست‌اندازی‌ مأموران‌ و ژاندارمهای‌ «قجر» در زندگی‌ روزمره‌ی‌ همولایتی‌های‌ او، اخذ مالیات‌ها و گرفتن‌ رشوه‌های‌ هنگفت‌ از روستاییان‌ مفلوک‌ ولایت‌ او و بیحرمتی‌ به‌ آداب‌ و رسوم‌ و حیثیت‌ قوم‌ بلوچ‌ می‌دانند. برعکس‌، مقامات‌ دولتی‌ او و یارانش‌ را «گروهی‌ اوباش‌ و راهزن‌» توصیف‌ می‌کنند. درواقع‌، کلمه‌ی‌ «یاغی» که‌ در مورد دادشاه‌ و دیگر شورشیان‌ به‌ کار می‌رفت‌، نمونه‌ی‌ کلاسیکی‌ است‌ در نمایاندن‌ تفاوت‌ دیدگاه‌های‌ دو طرف‌. در زبان‌ بلوچی‌ این‌ کلمه‌ معنای ‌تحسین‌آمیزی‌ در خصوص‌ کسانی‌ دارد که‌ مسلحانه‌ در برابر «قجرها» قد علم‌ می‌کنند، حال‌ آن‌ که‌ در فارسی‌ معادل‌ راهزنی‌ و سرکشی‌ است‌ و در مورد کسانی‌ به‌ کار می‌رود که‌ به‌خاطر ایستادگی‌ در برابر اقتدار شاه‌ شایسته‌ی‌ تحقیر و سرکوب‌اند.


با وجود این‌گونه‌ اختلاف‌ برداشت‌ها یک‌ چیز بدیهی‌ است‌ و آن ‌مضمون‌ «ضد قجر» و ضد حکومتی‌ قیام‌ دادشاه‌ است‌. او و یارانش‌، تخمینا هفتاد تا بیش‌ از 700 نفر، با حمله‌ به‌ پاسگاه‌های‌ نظامی‌ ایران‌، کمین‌ کردن‌ بر سرراه‌ اسکورت‌های‌ حکومتی‌، قطع‌ خطوط ارتباطی‌ و ترور مأموران‌ و مقامات ‌غیربلوچ‌ دربلوچستان‌ مبارزه‌ای‌ افسانه‌ای‌ با حکومت‌ شاه‌ آغاز کرد

دادشاه‌ به‌یاری‌ شناختی‌ که‌ از محیط داشت‌ و نیز با برخورداری‌ از پشتیبانی‌ مردم‌ در نواحی‌ روستایی‌ و قبیله‌ای‌ برای‌ مخفی‌ شدن‌ و تهیه‌ی‌ آذوقه‌، بارها نقشه‌ی ‌دستگیری‌ خود توسط نیروهای‌ برتر ایرانی‌ را که‌ علیه‌ او بسیج‌ شده‌ بودند، عقیم‌گذاشت‌ و با شبیخون‌های‌ جسارت‌آمیز و جنگ‌ و گریزهای‌ برق‌آسا موجب‌شگفتی‌ آنان‌ شد و در بلوچستان‌ نامی‌ آشنا و افسانه‌ای‌ گشت‌. در 1956شهرتش‌ تیترهای‌ درشت‌ روزنامه‌های‌ ایران‌ را به‌ او اختصاص‌ داده‌ بود وسرگذشت‌ او را تحت‌ عناوینی‌ چون‌ «دادشاه‌ را چگونه‌ تعقیب‌ می‌کنند و اوچگونه‌ می‌گریزد» نقل‌ می‌کردند. البته‌ این‌ گزارش‌ها او را «بلوچ‌ ماجراجو» می‌نامیدند تا عوامل‌ اجتماعی‌- اقتصادی‌ و سیاسی‌ که‌ موجب‌ شورش‌ وی‌ شده‌بود پنهان‌ بماند.

در 1957 حوادثی‌ شورش‌ دادشاه‌ را در معرض‌ توجه‌ جهانی‌ قرار داد. نخستین‌ حادثه‌ کمین‌ وی‌ بر سر راه‌ هیئتی‌ عازم‌ بندر چاه‌بهار در کناره‌ی‌ خلیج‌عمان‌ بود که‌ در ضمن‌ آن‌ دو آمریکایی‌ ــ یک‌ مشاور نظامی‌ و یک‌ پیمانکار ــ به‌ جای‌ مقامات‌ ایرانی‌ به‌ اشتباه‌ کشته‌ شدند و نفر سوم‌ به‌ اسارت‌ افراد دادشاه‌ درآمد. حادثه‌ به‌ قدر کافی‌ مهم‌ بود که‌ به‌ تیتر صفحه‌ی‌ اول‌ مطبوعات‌ امریکا واروپا تبدیل‌ شود و بدین‌ وسیله‌ درباره‌ی‌ ثبات‌ رژیم‌ شاه‌ سؤالاتی‌ برانگیخت‌. این‌ ماجرا اما تا حدود زیادی‌ مسبب‌ استعفای‌ ناگهانی‌ حسین‌ علأ نخست‌ وزیرایران‌، توقف‌ کمک‌ اقتصادی‌ آمریکا به‌ جنوب‌ شرقی‌ ایران‌ و فشار آن‌ کشور به‌ایران‌ و پاکستان‌ برای‌ پایان‌ دادن‌ به‌ ماجرای‌ شورش‌ دادشاه‌ بود.

حادثه‌ی ‌عمده‌ی‌ دیگر آغاز کار زمان‌بندی‌ شده‌ی‌ کمیسیون‌ مرزی‌ ایران‌ و پاکستان‌ برای‌علامت‌گذاری‌ مرزهای‌شان‌ در بلوچستان‌ در همان‌ سال‌ بود. در این‌ مورد،رییس‌ هیئت‌ ایرانی‌، سناتور جهانبانی‌، که‌ در آن‌ زمان‌ از ارتش‌ باز نشسته‌ شده‌ بود، به‌ دولت‌ متبوعش‌ گزارش‌ داد «مصلحت‌ نیست‌» کمیسیون‌ مشترک‌ تا زمانی‌ که‌ «ماجرای‌ دادشاه» به‌ سرانجام‌ نرسیده‌ است‌ کار خود را شروع‌ کند.

متعاقبا، ارتش‌ و پلیس‌ پاکستان‌ به‌ عملیات‌ ضد شورش‌ بر ضد دادشاه ‌پیوست‌ که‌ دار و دسته‌اش‌ مرتبا از مرز عبور می‌کرد و با نیروها و شبه‌نظامیان ‌پاکستانی‌ در داخل‌ خاک‌ آن‌ کشور به‌ درگیری‌ مسلحانه‌ می‌پرداخت‌. در یکی‌از این‌ درگیری‌ها در 1957 نیروهای‌ پاکستان‌ یکی‌ از برادران‌ دادشاه‌ به‌ نام‌احمدشاه‌ را دستگیر کرد و به‌ ایران‌ تحویل‌ داد هر چند که‌ چنین‌ معاهده‌ای‌ بین‌ دو کشور وجود نداشت‌. این‌ امر ناسیونالیست‌های‌ بلوچ‌ را در پاکستان‌خشمگین‌ کرد. آنان‌ عمل‌ دولت‌شان‌ را محکوم‌ و مبارزه‌ی‌ گسترده‌ای‌ را برای‌ اشاعه‌ی‌ ماجرای‌ او در سطح‌ بین‌المللی‌ شروع‌ کردند.

در این‌ خصوص‌، جمعه‌خان‌ رییس‌ سابق‌ آکادمی‌ بلوچ‌، نقش‌ اصلی‌ را در شناساندن‌ مبارزه‌ی‌ دادشاه‌ به‌خاطر آرمان‌ ناسیونالیسم‌ بلوچ‌ ایفا کرد و بدین‌ سان‌ احساسات ‌ناسیونالیستی‌ را به‌ حمایت‌ از او برانگیخت‌. در نتیجه‌ی‌ این‌ اقدامات‌، جمعه‌خان ‌که‌ مجری‌ و تهیه‌ کننده‌ی‌ برنامه‌ به‌ زبان‌ بلوچی‌ در رادیو کراچی‌ بود و از این ‌طریق‌ شهرت‌ زیادی‌ یافته‌ بود و در سراسر بلوچستان‌ شناخته‌ می‌شد، از سمت‌خود عزل‌ شد.

این‌ حوادث‌ ــ فشار امریکا برای‌ مجازات‌ شورشیان‌ بلوچ‌ به‌خاطر کشتن ‌شهروندان‌ آن‌ کشور، حساسیت‌ شاه‌ نسبت‌ به‌ نظر غرب‌ درباره‌ی‌ ثبات‌ رژیمش ‌و ترس‌ وی‌ از گسترش‌ شورش‌ دادشاه‌ و تبدیل‌ شدنش‌ به‌ قهرمان‌ ملی‌ ــ دولت‌ راوادار کرد برای‌ سرکوب‌ شورش‌ اقداماتی‌ صورت‌ دهد. بنابراین‌، موضوع‌ را به‌سرلشگر جهانبانی‌، سرباز کهنه‌کار ــ در آن‌ زمان‌ سناتور ــ که‌ متخصص‌ اصلی ‌کشور در امور بلوچستان‌ نیز بود محول‌ کرد. او با توجه‌ به‌ تجربه‌ی‌ نظامی‌اش‌ درجنگ‌ در بلوچستان‌ در 1928، به‌ سرعت‌ به‌ این‌ نتیجه‌ رسید که‌ «از بین‌ بردن‌ دادشاه‌ و برادران‌ و یارانش‌ با واحدهای‌ ژاندارمری‌ یا نیروهای‌ مسلح‌ مستلزم‌ زمان‌ طولانی‌ و هزینه‌ی‌ سنگین‌ خواهد بود.» بنابراین‌ پیشنهاد کرد که‌ «به‌ نظرمی‌رسد بهتر باشد که‌ کار را به‌ سرکردگان‌ محلی‌ واگذار کنیم‌.»

بنابراین‌، یک‌ جلسه‌ی‌ شرفیابی‌ ترتیب‌ داد و در ضمن‌ آن‌ سردار عیسی‌خان‌ مبارکی‌ را همراه‌ با چند سرکرده‌ی‌ عمده‌ی‌ محلی‌ به‌ شاه‌ معرفی‌ کرد و آنان‌ را «اتباع‌ وفادار ومیهن‌پرست‌» نامید که‌ آماده‌اند در صورت‌ تأیید ملوکانه‌ غائله‌ را فرو بنشانند. سرکردگان‌ بلوچ‌ اما روایت‌ دیگری‌ دارند و مدعی‌اند که‌ سخنان‌ شاه‌ متضمن‌ هشدار سرپوشیده‌ای‌ بود بر این‌ مضمون‌ که‌ یا باید به‌ این‌ غائله‌ پایان‌ دهند و یا خود را برای‌ حبس‌ و مصادره‌ی‌ اموال‌شان‌ آماده‌ کنند و به‌ این‌ ترتیب‌ آنان‌ رامجبور کرد که‌ از دستورش‌ اطاعت‌ کنند.

حقیقت‌ هر چه‌ باشد، عیسی‌خان‌ به‌ عنوان‌ رییس‌ قبیله‌ی‌ مبارکی‌ که ‌دادشاه‌ بدان‌ تعلق‌ داشت‌ با دادشاه‌ تماس‌ گرفت‌ و از او درخواست‌ ملاقات ‌فوری‌ کرد تا پیام‌ مهمی‌ را که‌ شاه‌ برایش‌ فرستاده‌ است‌ شخصا به‌ او تسلیم‌ کند. وبرای‌ جلب‌ اعتماد دادشاه‌ به‌ قرآن‌ کریم‌ قسم‌ خورد که‌ بدون‌ اسلحه‌ در سر قرار حاضر شود و زمان‌ و محل‌ ملاقات‌ را از حکومت‌ پوشیده‌ بدارد. به‌ گفته‌ی‌ مردم‌ او هم‌چنین‌ به‌ دادشاه‌ قول‌ شرف‌ داد و این‌ مثل‌ را ذکر کرد که‌ «بلوچ‌ سرش‌ رامی‌دهد اما زیر قولش‌ نمی‌زند» تا دادشاه‌ را کاملا از حسن‌ نیت‌ خود مطمئن‌سازد. این‌ نقشه‌ اما جزئی‌ از برنامه‌ای‌ بود که‌ حکومت‌ و عیسی‌خان‌ و همکاران‌ بلوچش‌ از پیش‌ طراحی‌ کرده‌ بودند. به‌ نظامیان‌ ایرانی‌ خبر داده‌ شد که‌ به‌ محض ‌شروع‌ شدن‌ جلسه‌ی‌ ملاقات‌ دست‌ به‌ عمل‌ بزنند. دادشاه‌ بی‌خبر از این‌ دسیسه‌ ومطمئن‌ از سوگند عیسی‌خان‌ به‌ کتاب‌ مقدس‌ و قول‌ شرفش‌ در سرقرار حاضر شد و ناگهان‌ خود را در محاصره‌ی‌ نیروهای‌ حکومتی‌ دید و چون‌ از تسلیم‌ شدن ‌سرباز زد، نبردی‌ با تفنگ‌ درگرفت‌ که‌ در ضمن‌ آن‌ وی‌ و همراهانش‌ کشته ‌شدند

دادشاه‌ و قیامش‌ اما موجب‌ بروز خودآگاهی‌ ملی‌ در بین‌ بلوچ‌ها شد واحساس‌ غرور را در آنها زنده‌ کرد. توده‌های‌ بلوچ‌ او را مظهر «بلوچ‌ راستین‌» می‌دیدند که‌ شرف‌ و قابلیت‌های‌ رزمی‌ بلوچ‌ را در برابر «قجرها» به‌ جلوه ‌وامی‌داشت‌ و بنابراین‌ تا جایی‌ با او احساس‌ یگانگی‌ می‌کردند که‌ هر کسی‌ خودرا دادشاهی‌ می‌دید. ملی‌گرایان‌ او را چون‌ «رهبری‌ ملی‌ که‌ پرچم‌ طغیان‌ برافراشت» و «در راه‌ آرمان‌ استقلال‌، برای‌ بیدارکردن‌ ملت‌ بلوچ‌ و مبارزه‌ با امپریالیسم‌ جانفشانی‌ کرد» بزرگ‌ می‌دارند

او تا امروز یکی‌ از نامدارترین ‌چهره‌های‌ ملی‌ در تاریخ‌ معاصر بلوچ‌ است‌ و به‌ مرتبه‌ی‌ یک‌ قهرمان‌ بلوچ‌ عروج‌ کرده‌ است‌ که‌ زندگی‌ و مبارزه‌اش‌ در ترانه‌ها و سرودهای‌ بیشمار نقل‌ می‌شود وهر روز در سرتاسر بلوچستان‌ ورد زبان‌ مردم‌ است‌. چنان‌ که‌ یکی‌ از خبرنگاران ‌لوموند دیپلماتیک‌ در 1973 گفت‌ او را هنوز «یکی‌ از بزرگترین‌ شهدای‌ جنبش‌ بلوچ‌ در ایران‌» می‌دانند

پایان‌ قیام‌ دادشاه‌ هم‌چنین‌ پایان‌ دوران‌ سنتی‌ شورش‌ و یاغیگری‌ و آغاز مرحله‌ی‌ جدیدی‌ را رقم‌ می‌زند که‌ مشخصه‌اش‌ ظهور سازمان‌ها و احزاب‌ نوین‌ ملی‌گراست‌، اگر چه‌ از آن‌ پس‌ شورش‌های‌ دیگری‌ به‌ طور پراکنده‌ در اینجا و آنجا صورت‌ گرفته‌ است‌، اما دیگر نیروی ‌تعیین‌کننده‌ای‌ در جنبش‌ بلوچ‌ محسوب نمی‌شوند


یازدهم ژانویه 1958مصادف با 21دیماه 1336 روز شهادت دادشاه بلوچ

$
0
0

 

 

«دادشاه»، یکی‌ از نامدارترین ‌چهره‌های‌ ملی‌ در تاریخ‌ معاصر بلوچ‌
است.‌

دادشاه سفیدکوهی، از منطقه سفیدکوه واقع در مکران بلوچستان بود. بر اثر ستم خوانین، با آنان جنگید و با حمایت حکومت پهلوی از آنان، مبارزه دادشاه سمت و سوی ضدرژیمی پیدا کرد.
دولت مرکزی مدام نقشه می‌ریخت تا او را از سر راه بردارد اما به جایی نمی‌رسید، تا اینکه با سران محلی رویهم ریخت و به وسیله آنان کلکش را کندند.
بر اثر خیانت خوانینی که صحبت از مذاکره و گفتگو با دادشاه کرده بودند، در ۲۱ دی ماه ۱۳۳۶ او را به کمین گاه کشیدند و به رگبار بستند.
دادشاه تا امروز یکی‌ از نامدارترین ‌چهره‌های‌ ملی‌ در تاریخ‌ معاصر بلوچ‌ است‌ و زندگی‌ و مبارزه‌اش‌ در ترانه‌ها و سرودهای‌ بیشمار نقل‌ می‌شود و در سرتاسر بلوچستان‌ ورد زبان‌ مردم‌ است.‌ مبارزه دادشاه تأثیر زیادی بر ادبیات و تاریخ شفاهی بلوچها گذاشته است.

مروچی سرمچار میر دادشاہ ءِ شھید بئیگ ءِ روچ انت

$
0
0

Thangi Baloch
مروچی سرمچار میر دادشاہ ءِ شھید بئیگ ءِ روچ انت اے ھما بلوچ ءِ نام انت پہ وتی غیرت ،ماتیں وتن ءِ واستا گون وتی برات ءُ ھمبلاں کم ءُ یا گیش یازدہ سال بزاں 1947داں1958 گوں گجراں ءُ آھانی رفیق ءُ یاراں جنگ دانت، میر دادشا ءِ جنگانی شہ کسّ ءَ چیر ،پنھان نہ انت بلوچستان ءِ مزن ءُ کسان درست سرپد انت،میر دادشاہ ءِ جنگانی رد ءُ پد نہ تھنا بلوچستان داں مزن ھورءِ مُلکاں بیتگ انت برے وتی راج ءِ واستا گوں گجر... ءُ پنجابیاں برے پہ وتی ناموسءِ جوش ءُ ھیبتاں،وت براتی کْشت کوش کے بازینے پندلانی آماچ بیتگ انت خراسان ءِ سیمسراں بِگر داں دریاے مکران ءُ مزن ھور،کرمان ءَ بِگر دان روچدراتکی بلوچستان برے تنّ برے گُرس اے ڈاک پرا ڈاک بیتگ،میر داشاہ مستریں رفیق ءُ یاورسردار میر مھیم ھان بوتگ کے پہ گجرانی ھلاپ ءَ شہ مزن ھور ملکان سلاہ آورتگی،بلے فتنہ بازاں پہ بلوچانی پُروش دئیگ ءَ اے پندّل سازات انت کے بلوچ ءُ گوں بلوچ کوش بہ بیت اینگو وت برات کُنّت آ نیمگ ءَ گجرانی یورش ءَ عملیات،مرد شھید بوت انت، بلے نامش ابدمان انت میر دادشاہ َ میر کمبرءِ نام روک کرت ءَ پہ مروچگیں بلوچ نسل ءَ گرانبھایں سوگات ِ بکش ات،بلوچ راجدپترءِ بامرد جوڑ بوت،،،،،،،،، تنگی بلوچ
مُلا ابابگر گوشیت ؛
آتکگ یک تُرندیں رگامے گوستگ انت ھور ءُ گوات
بادشاھاں ھیچ نبتگ مُرتگ انت مئے کوم ءُ راج
۔۔۔۔۔

Seema Sardarzehi painting

به حلاوت بخورم زهر

$
0
0

به حلاوت بخورم زهر

به جهان خرم از آن‌ام که جهان خرم از اوست
عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
به غنیمت شمر ای دوست دم عیسی صبح
تا دل مرده مگر زنده کنی کاین دم از اوست
نه فلک راست مسلم نه ملک را حاصل
آنچه در سر سویدای بنی آدم از اوست
به حلاوت بخورم زهر که شاهد ساقی است
به ارادت ببرم درد که درمان هم از اوست
زخم خونینم اگر به نشود به باشد
خنک آن زخم که هر لحظه مرا مرهم از اوست
غم و شادی بر عارف چه تفاوت دارد
ساقیا باده بده شادی آن کاین غم از اوست
پادشاهی و گدایی بر ما یکسان‌ است
که برین در همه را پشت عبادت خم از اوست
سعدیا گر بکند سیل فنا خانه‌ی دل
دل قوی‌دار که بنیاد بقا محکم از اوست

گلستان سعدی

زمستان

$
0
0

زمستان

سلامت را نمی خواهند پاسخ گفت
سرها در گریبان است
کسی سر بر نیارد کرد پاسخ گفتن و دیدار یاران را
نگه جز پیش پا را دید ، نتواند
که ره تاریک و لغزان است
وگر دست محبت سوی کس یازی
به اکراه آورد دست از بغل بیرون
که سرما سخت سوزان است

نفس ، کز گرمگاه سینه می اید برون ، ابری شود تاریک
چو دیوار ایستد در پیش چشمانت .
نفس کاین است ، پس دیگر چه داری چشم
ز چشم دوستان دور یا نزدیک ؟
مسیحای جوانمرد من ! ای ترسای پیر پیرهن چرکین
هوا بس ناجوانمردانه سرد است ... ای
دمت گرم و سرت خوش باد
سلامم را تو پاسخ گوی ، در بگشای
منم من ، میهمان هر شبت ، لولی وش مغموم
منم من ، سنگ تیپاخورده ی رنجور
منم ، دشنام پست آفرینش ، نغمه ی ناجور
نه از رومم ، نه از زنگم ، همان بیرنگ بیرنگم
بیا بگشای در ، بگشای ، دلتنگم

حریفا ! میزبانا ! میهمان سال و ماهت پشت در چون موج می لرزد
تگرگی نیست ، مرگی نیست
صدایی گر شنیدی ، صحبت سرما و دندان است
من امشب آمدستم وام بگزارم
حسابت را کنار جام بگذارم
چه می گویی که بیگه شد ، سحر شد ، بامداد آمد ؟
فریبت می دهد ، بر آسمان این سرخی بعد از سحرگه نیست
حریفا ! گوش سرما برده است این ، یادگار سیلی سرد زمستان است
و قندیل سپهر تنگ میدان ، مرده یا زنده
به تابوت ستبر ظلمت نه توی مرگ اندود ، پنهان است
حریفا ! رو چراغ باده را بفروز ، شب با روز یکسان است
سلامت را نمی خواهند پاسخ گفت
هوا دلگیر ، درها بسته ، سرها در گریبان ، دستها پنهان
نفسها ابر ، دلها خسته و غمگین
درختان اسکلتهای بلور آجین
زمین دلمرده ، سقف آسمان کوتاه
غبار آلوده مهر و ماه
زمستان است !!!

مهدی اخوان ثالث

Viewing all 719 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>